Skip to content

Sivukartta Särön purjeena, maata näkyvissä ahoi.

kesäkuu 1, 2011

Mark Mallon:

Pitkästä aikaa päätoimittaja antaa kuulua itsestään. Viime yönä valmistui Suomi-Särön sivukartta. Sivukartan teko on pyhä hetki, koska sen toteuttamistapa ja ajoitus on sattuman ja intuition kauppaa, jonka rahayksikkönä on päättelykyky. Mikä on sivukartta? Se on pohja, jonka päälle piirretään ruudukko, jossa yksi ruutu merkitsee yhtä sivua, ja siihen ruutuun merkitään mitä kyseisellä sivulla on määrä julkaista.

Sivukartta on muotti. Kun henkinen sisältö sataa laariin, voi kerman kuorinta alkaa. Toki melkein kaikki karsinnat on tehty jo ennen sivukartan piirtämistä. Vanha fraasi kuuluu, että lopulliset julkaisupäätökset tehdään vasta taittovaiheessa, mutta käytännössä tämä tarkoittaa sivukarttavaihetta.

Sivukartan aktiivisin vaihe kestää usein 4-8 tuntia, mutta Suomi-Särön tapauksessa näitä 4-8 tunnin prosesseja oli kolmena, neljänä päivänä. Ensimmäinen sivukarttakokous oli silkkaa kaaosta: materiaalia on hirvittävästi, eikä ole pienintäkään hajua siitä, mitä mihinkin laitetaan. Mutta jostain pitää aloittaa. Useimmiten kannattaa aloittaa alusta.

Kun selvisi, minkä artikkelin on sijoituttava alkuun, selvisi myös kyseisen artikkelin paras kaveri. Parhaan kaverin viereen asetettiin sänky, johon sopi aivan tietyn oloinen kauniisti puettu elävä ruumis. Seuraavaksi selvisi, millä jutulla lehti pitää lopettaa. Sille jutulle löytyi isoisä, joka asetettiin lapsenlapsensa viereen, pitelemään tätä kädestä.

Sitten toimitus nukkui 4-6 tuntia, ja lehden keskustan kohokohta valkeni kuin unessa. Mutta mitä ihmettä. Aineistoporukassa on nuori, sekavan oloinen kapinallinen, jonka puheesta eisaa selvää. Mitä teemme sille? Heitämmekö laidalta vai solutammeko sen joukkoon?

No, tämä heitetään laidalta, ruokaa ja vettä ei kumminkaan riitä kaikille, nouskoon perässä tulevaan fregattiin, joka vie sen turvallisesti maihin. Tarkemmin sanottuna saareen, jossa se rauhassa saa kasvaa aikuisemmaksi, ja aikuisena se saa sitten valita laivansa uudestaan.

Nukuimme taas yön. Kolmihenkinen sivukarttatyöryhmä näki yhteisen, väkivaltaisen painajaisen. Kyydissä oli salamatkustaja, kapinalliselta sekin näytti, mutta vanhemmalta. Tapetaanko se? Ei, mennään keskustelemaan sille rauhallisesti. Kuvasihteeri piiloutui keittiöön veitsi kädessä ja tärisi. Tule pois, sanoin. Mutta kaksi yötä kuvasihteeri nukkui keittiön lattialla ja tärisi.

Sillä välin kapinallinen konekivääreineen, intiaanilta tuo tyyppi jotenkin näytti, oli jo lyönyt tuttavuutta muiden matkustajien kanssa. ”Te tulette vielä tottumaan minuun, kapteeni Kauhuun, ja jos totutte, seilaamme pidemmälle pohjoiseen.”

Vähitellen sihteeri tokeni ja palasi komentosillalle. Kaikista tuntui kuin heräisi sadistisesta painajaisesta palmujen katveeseen. Tämä tapahtui Berliinissä, jonne yksi osastomme on nykyään haarautunut.

Kun sivukartta oli saatu lähes valmiiksi, kolmihenkinen tiimi ajoi ratikalla uimarannalle, hellettä oli 30 astetta, ja illalla juotiin kaljaa, sitten loksahti melkein kaikki kohdalleen. Oli onnellinen olo.

Mainokset
13 kommenttia leave one →
 1. Ulla Ora permalink
  kesäkuu 1, 2011 12:56

  Hienoa, että Särön tekeminen on noin inspiroivaa, luovaa, nautinnollista… Maakuntalehdessä on hieman toisenlaista.

 2. Mark Mallon permalink
  kesäkuu 1, 2011 14:14

  Pikemminkin sekopäistä on kulttuurilehden teko. Mutta on se yllättävää, kuinka hyvin vesi palauttaa ajatukset maann pinnalle, tasapainottaa.

 3. Veera permalink
  kesäkuu 1, 2011 14:34

  Mä en muuten osallistunut tähän muuten kuin puhaltamalla Helsingistä käsin. Kiitos Mark hauskasta jutusta. Toivottavasti pääsen minäkin joskus osallistumaan sivukartan tekoon.

  • sarolehti permalink*
   kesäkuu 1, 2011 15:08

   Varmaan pääset, jos kestät valvomista aamuviiteen asti. Päivänvalossa ja tiukassa aikataulutuksessa ei näitä voi tehdä, ei mitenkään, ja myrskyä ja sattumaa, ah niitä on rakastettava, kuin myrkkyä ja satumaata, jossa kansamme kärsii janoa ja tyyntä, ja vain me, vain me käytämme kivillä täytettyä tyyntä, sillä pitää meitä voida ihailla kuin sapelikruunuista kultahampaista kapteenia, joka ei vieläkään tajua, että hiekkaa on laiva, hiekkaa on meri.

   • sarolehti permalink*
    kesäkuu 1, 2011 17:04

    Onpas päätoimittaja mahtipontisen runollisella tuulella. Ei mun tarvitse valvoa viiteen asti, saan mennä jo kahdelta nukkumaan, koska herään kuitenkin klo 10 leipomaan teille tuoretta leipää. Jälkihuolto on aivan yhtä oleellinen osa sivukartan tekoa kuin kapteenin juominen pöydän alle. (Siht.)

   • kesäkuu 2, 2011 11:39

    Tässä on jotain raamatullista. Oletettavasti Vanha testamentti olisi parempi, jos Mark olisi kirjoittanut sen.

 4. kesäkuu 1, 2011 15:05

  Tykkään tästä.

 5. sarolehti permalink*
  kesäkuu 2, 2011 13:23

  Silvia, Mark on taipuvainen poikkeaviin tajunnantiloihin. Hän on profeetta, joskin näkee silloin tällöin liikaa Stasi-agentteja, enkä minä muuten tuohonkaan usko, että intiaanilla mitään konekivääriä olisi. (Veera)

 6. sarolehti permalink*
  kesäkuu 2, 2011 15:17

  Ei ole mitään stasi-agentteja enää, ja sitä paitsi alkoholia saa käyttää vain lääkkeenä, ei tajunnan sammuttamiseen ja ruumiin kiduttamiseen. (Mark)

 7. kesäkuu 2, 2011 16:38

  Jos Tarzanilla oli konekivääri, miksei intiaaneillakin. Ja profeetathan ovat tunnettuja siitä, että he näkevät kummallisia asioita. Mutta alkoholi ei kyllä seuraavana päivänä kysy kidutukseen lupaa.

  • sarolehti permalink*
   kesäkuu 2, 2011 19:47

   Et kai sekota Tarzania Ramboon?

   • kesäkuu 2, 2011 21:25

    En. Tunsin lapsuuteni päättyneen sinä päivänä, kun näin sankarini yhdessä Tarzan-elokuvassa tulittavan vihollisia konekiväärillä. ”Niin se on”, sanoi Kurt Vonnegut.

 8. kesäkuu 3, 2011 16:33

  Paitsi että Vonnegut sanoikin, että ”niin se käy”. Loma, hyvät ihmiset, se alkaa huomenna. Sitten osaa taas siteerata oikein.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: