Skip to content

Tekstipiiri step-by-step

marraskuu 15, 2010

Anne Mölsä:

Järjestimme vanhojen kirjoittajakurssikollegoiden kanssa tee-se-itse -tekstipiirin viikko sitten Tampereella. Luimme toistemme tekstejä, teimme parannusehdotuksia ja kannustimme toisiamme. Keskustelu oli ravitsevaa, hedelmällistä ja hyödyllistä, ja homma hoitui hyvin ilman ohjaajaa tai muuta virallista valvojaa. Olotila neljän tunnin kokoontumisen jälkeen oli lähes autuas.

Koska tekstipiiritoiminta on syvästi suositeltavaa, naputan tähän kymmenen kohdan step-by-step-ohjeet piirin järjestämiseen.

1. Kerätkää kasaan porukallinen kirjoittavia ihmisiä. Jo kolme ihmistä saa keskustelua aikaan, mutta yli kymmenenkin ihmisen tekstipiirit ovat mahdollisuuksien rajoissa.

2. Päättäkää paikka, jossa kokoonnutte. Meidän piirimme sai luvan käyttää työväenopiston tiloja, mutta rauhaisa kotikeittiö tarjonnee yhtä hyvät edellytykset rakentavaan keskusteluun.

3. Päättäkää päivämäärä ja aika. Merkitkää päivä kalenteriin. Sopimus on sitova.

4. Lähettäkää tekstit toisillenne sähköpostilla hyvissä ajoin, jotta kaikille jää aikaa lukea ne. Tulosteet kannattaa ottaa mukaan kokoontumiseen.

5. Saapukaa paikalle ajoissa, tai ainakin melkein. Keittäkää kahvia. Joku muisti ostaa maitoa. Ja ehkä teillä on keksejäkin? Tekstien ruotiminen kuluttaa paljon energiaa.

6. Kahvikupposen äärellä on hyvä virittäytyä tekstitaajuudelle kirjoittamisharjoituksen avulla. Esimerkiksi Natalie Goldbergin kirjassa Avoin Mieli on hyviä harjoituksia.

7. Kun harjoitus on tehty, käykää läpi kierros, jossa halukkaat saavat lukea aikaansaannoksensa ääneen.

8. Nyt olette virittäytyneet kirjoittamisen maailmaan. Käykää siis toimeen. Kenen teksti käsitellään ensin? Onko ruodittavana runoja, proosaa, laulutekstejä vai draamaa? Pitäisikö saman lajityypin tekstejä käsitellä perätysten? Oli miten oli, käykää tekstien kimppuun hellin mutta lujin käsin. Kaivakaa tekstin rakenteet kirjoittajan nähtäville. Näyttäkää natisevat saumakohdat ja tarpeettomat tukipuut. Olkaa rehellisiä ja suoria, sillä niin autatte kirjoittajaa parhaiten. Keskustelkaa tekstistä: millaisia tunteita se herättää, mitä muita tekstejä se muistuttaa, millaisia assosiaatioita se nostaa pintaan. Mikä siinä sykähdyttää, säväyttää tai kavahduttaa?

9. Siirtykää seuraavaan tekstiin, uudistakaa prosessi. Pitäkää huolta, että tekstit saavat suunnilleen yhtä paljon käsittelyaikaa.

10. Kiittäkää toisianne. Sopikaa seuraava tapaaminen. Menkää kotiinne ja kirjoittakaa lisää.

Mainokset
7 kommenttia leave one →
 1. sarolehti permalink*
  marraskuu 16, 2010 21:34

  Hyvä juttu, kiitos ohjeistuksesta! On ollut hieman sellaista kutinaa ilmassa, että Särön ja Artlabin toimesta järjestettäisiin tekstipiiriä Vallilassa Helsingissä. Kolme tyyppiä on jo ilmaissut kiinnostuksensa. Onko muita?
  (Mark)

  • Veera permalink
   marraskuu 16, 2010 22:17

   Ketä ne kolme on?

   • sarolehti permalink*
    marraskuu 16, 2010 23:19

    Veera, Kimmo ja Mark.

   • Riikka permalink
    marraskuu 17, 2010 18:30

    Ja minä.

 2. sarolehti permalink*
  marraskuu 18, 2010 16:36

  Hyvä, kyllähän tuosta jo piiri saadaan! (Veera)

 3. marraskuu 20, 2010 14:42

  Kiinnostunut myös.

  • sarolehti permalink*
   marraskuu 21, 2010 13:30

   KR, otapa sähköpostitse yhteyttä, jos haluat mukaan. Laita esittelyä itsestäsi, mllaista tekstiä kirjoitat, toivomukset tekstipiirin suhteen jne.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: