Skip to content

Maailman navat, ne ovat pian sekaisin

syyskuu 22, 2010
Jouko Sirola:

Suurlehden tiedesivulla otsikoitiin, että ”Maailman navat ovat vaihtuneet nopeastikin”. Geologit tutkivat Yhdysvalloista, Oregonista, löydettyä laavaa, jossa oli epätavallisia magneettisia kuvioita.

Magneettisten napojen siirtymät ovat vakava tulevaisuudenuhka. Epäilen myös, että kuten ilmastonmuutos, napojen mahdollinen liikkuminen on ihmiskunnan aikaansaannosta. Ristiin rastiin huristelevat autot ja niiden määrän kasvu sekä lentoliikenne eivät voi olla aiheuttamatta hämmennystä magneettikentissä. Valtioiden kilpajuoksu napa-alueiden luonnonvarojen hyödyntämiseksi saattaa sekoittaa napoja entisestään.

Mitä tapahtuu jos pohjoisnapa kääntyy seuraamaan jotakin raskastekoista napaseuduilta pois purjehtivaa öljynetsintälaivaa? Laivan mukana napa voi ajautua esimerkiksi maapallon toiselle reunalle, Australian rannikolle. Otetaanko se siellä iloiten vastaan? Kuin kuivalle maalle pyrkivä valas, pelon sekaisin tuntein – onko tämä meidän syytämme? Australian rannikolta napa saattaa jatkaa jonkin ison rekan matkassa sisämaahan päin ja sitten liikenneympyrässä hajota useaan eri suuntaan. Kerrassaan pirstaloitua.

Navan irtoaminen alkuperäisestä ankkuripaikastaan voi siis johtaa yhä moninapaisemman maailman syntymiseen. Tiedämme millaisia vaikutuksia Neuvostoliiton hajoamisella oli maailmanpolitiikkaan. Talous ja sen mukana liikenne on kasvanut voimakkaasti kapitalismin voiton jälkeen. Tämä on vain lisännyt napojen epävakaisuutta, ja napakeskusten moninaisuus aiheuttaa kovenevaa kilpailua ihmisten ja eläintenkin kesken. Ihmisten, kuten sopuleiden, keskuudessa syöksyvirtaukset ovat tosiasia.

Kehotankin nyt kaikkia, kaksijalkaisia ja jyrsijöitä, sijoittamaan varansa turvaan useaan eri kohteeseen. Se takaa omistuksille ja haalimuksille tasaisemman tuoton uudessa moninapaistuvassa, pirstaloituvassa, itseaiheutetussa epävakaudessa, jossa syyt ovat seurauksia ja seuraukset syitä.

Mainokset
24 kommenttia leave one →
 1. syyskuu 22, 2010 11:12

  hajasijoitus lienee paikallaan. eranto (magneettisen pohjoisnavan ja todellisen pohjoisnavan ero) on muuttunut etelärannikolla sitten nuoruuteni päivien noin kaksi, kolme astetta. saattaa olla että Särön kirjoittajilla on pyrkimystä siirtää eräiden asioiden navat pääkaupunkiseudun itäpuolelle, mikä on mielestäni ihan hyvä juttu…

  mutta miksi magneettinen pohjoisnapa juuri australiaan?

  • Jouko permalink
   syyskuu 23, 2010 12:11

   Niin,

   miksi juuri Australiaan? Sitä itsekin ihmettelin. Niin siinä vain kävi. Tiedetään, että magneetit voivat tarttua mihin tahansa ylikulkevaan rautapitoiseen esineeseen. – Miksi blogikolumnin järkyttävässä skenaariossa rautapitoinen esine – tartunnan saatuaan – suuntasi juuri Australiaan, sitä kirjoittajapolo ei ehkä saa koskaan tietää.

   • sarolehti permalink*
    syyskuu 23, 2010 12:35

    Voisiko olla niin, että Australia vetää muutenkin puoleensa magneettista pohjoisnapaa, Australian maaperässähän on hyvin paljon rautaa – ei siis tarvita edes ylikulkevia rautapitoisia esineitä?

    (Veera)

 2. sarolehti permalink*
  syyskuu 22, 2010 13:32

  Taas ihmiskuntaa syyllistetään! Entä jos ne ovat ne markkilaiset jotka ohjailevat napojen liikkeitä ohjausselaimillaan? Tai heidän sihteerinsä? Olen kirjoittajan kanssa kuitenkin samaa mieltä siitä, että syöksyvirtaukset ovat tosiasia, jos kohta myös säröt ovat tosiasioita. Jyrsijöille ei kuitenkaan pidä antaa liikaa valtaa, sillä valta nousee niillä helposti päähän, ja sitten ne haalivat kahta villimmin.

  (Veera)

  • Jouko permalink
   syyskuu 23, 2010 12:29

   Toisaalta jyrsijän, jolla on noussut valta päähän, erottaa helposti nöyremmästä jyrsijästä: se pyrkii kävelemään kahdella jalalla. Jotkut tällaisista jyrsijöistä voivat kohota peräti ilmaan ja leijua paikasta toiseen. Silloin ne on helppo tappaa kärpäslätkällä – isommat tennismailalla.

 3. sarolehti permalink*
  syyskuu 22, 2010 17:08

  Napojen äkillinen liikehdintä saattaa olla hauskaakin, mutta voi kai sitä myös vakavissaan miettiä, mihin kaikkeen siirtymä johtaa. Jos en väärin muista, nopea siirtymä, eli esimerkiksi napojen paikanvaihto, heikentää lintujen suunnistuskykyä, mikä satunnaisten bongaajien näkökulmasta saattaa olla hupaisaa, mutta mikäli maapallomme magneettikenttä tämän seurauksena häiriintyy, auringon ja muun avaruuden maahan lankeaman säteily muuttunee, eikä tämä tietenkään ole enää hauskaa.
  Tähän olisi kyllä mukava saada asiantuntijalausuntokin.
  Kasvihuoneilmiö, magneettikentät, otsonikerroksen ohentumiset, otsoninen lisääntyminen matalimmilla korkeuksilla, maasäteily, ilman pienhiukkaset, kaikki nämä on tietenkin helppo heittää samaan koriin ja syyttää ihmistä kaikesta pahasta, ja yhtä helppoa on vetäytyä vastuusta ja syyttää kaikesta luonnon oikkuja, kohtaloa tai ylintä herraa.
  Välillä tuntuu siltä, tutkimustietoa tarkoituksella hämärretään sellaiseksi, että joko koemme tarpeetonta syyllisyyttä kaikesta mitä pallollamme tapahtuu, tai että emme tee mitään eli jatkamme eloamme kuten aikaisemminkin, eli myrkytetään maat ja meret.
  Ilmastonmuutos ja napojen siirtymiset ovatkin sitten ihan eri juttu. Niin kuin ovat myös auringonpilkut ja kuunkierto.
  (näin kommentoi Mark, tosikko ja maallikko)

  • Jouko permalink
   syyskuu 23, 2010 12:25

   Luulin ensin, että tässä oli kommentoijana joku minuakin terävämpi tiedemies, mutta se olikin päätoimittaja (jopa).

   Niin kuin eräs runoilija Kotkassa elävästi esitti: me elämme moniarvoisessa yhteiskunnassa. Sen lisäksi elämme moniarvoisessa ellei suorastaan sekamelskaisessa maailmassa, jossa niin hassua tai vakavaa kuin se onkin, on välillä kovin vaikeata enää erottaa syytä seurauksesta ja seurausta syystä. Elämä itsessään on monimutkaista vuorovaikutusta ja kun tähän vuorovaikutukseen lisätään ns. eloton luonto, ollaankin jo aika isossa metsässä. Sieltä ei helposti löydä ulos tai näe mistä metsä alkaa ja minne se päättyy.

   Kolumnini tarkoitus ei ollut lisätä kyynisyyttä vaan pikemminkin ehkä ironisoida päivälehtien ja netinkin tiedesivujen tiedetoimittajahihhuleiden hypetystä ja pintapuolisten tiedejuttujen yksiviivaistuksia ja suurenteluja.

   • sarolehti permalink*
    syyskuu 23, 2010 12:45

    Onneksi meillä Särössä on syvältäluotaava, moniviivainen ja hypetön tiedeosasto.

    (Veera)

 4. Jouko permalink
  syyskuu 23, 2010 13:27

  Teillä säröläisillä tuntuu olevan myös valpas ja ahkera markkinointiosasto.

  • sarolehti permalink*
   syyskuu 23, 2010 13:42

   Kyllä. Meidän markkinointiosastollamme syödään hyvin vitamiinipitoisia porvoolaisia omenoita jotka valpastavat ja ahkoroittavat sekä sielua että ruumista. Nämä Joukon blogikolumnit muuten tuntuvat olevan aikamoisia kommenttimagneetteja.

   (Markkinointiosasto)

   • Jouko permalink
    syyskuu 23, 2010 20:39

    Mielenkiintoista olisi tietää kuinka monta prosenttia kommenteista tulee samannimisiltä henkilöiltä kuin blogitekstin kirjoittaja.

 5. Sanna permalink
  syyskuu 23, 2010 16:00

  Semmoista se on, näinä nykyisinä yli-individualismin aikoina, kun kaikki vain tuijottelevat omaan napaansa, niin maailman navat pääsevät karkuteille.

  • Jouko permalink
   syyskuu 23, 2010 20:36

   Tämä juuri on se suurin vaara, että kukaan ei edes huomaa kun iso napa karkaa (taivaan tuuliin?) Siihen loppuu kaikki napakkuus maailmasta ja kaikki menee ihan läskiksi ja jossain, missä napojen varaan on erityisesti laskettu (nk. napa-piirit) ehkä täydeksi plörinäksi asti.

   Huh – tätä menoa Joukoa odottaa paskanjauhajan pinttynyt maine ja haju…

   • sarolehti permalink*
    syyskuu 23, 2010 21:25

    Navoissa on se mielenkiintoinen erityispiirre, että ne eivät hauku vaan naukuvat.

    (Sihteeri)

 6. sarolehti permalink*
  syyskuu 23, 2010 16:24

  Niin, maailman navat ehkä vain vaativat huomiotamme.
  Mutta niinkö se oli, että muinainen magneettisuus ja sen muutokset ilmenevät laavan kuvioissa? Jospa onkin niin, että oudot kierteet johtuvat siitä, että laava on seonnut vyöryessään rinnettä alas?
  No, kyllä minä uskon siihen, kivessä ilmenee toteutunut menneisyys ja käsissä toteutumaton tulevaisuus.
  (Mark)

 7. Vesa Salo permalink
  syyskuu 23, 2010 19:55

  Ketä kiinnostaa? Haloo?
  Jos napojen siirtymisen eston voisi myydä huolestuneille länsimaalaisille kuluttajille, kiinnostusta saattaisi syntyä. Jokin uusi kiinnitettävä vempain kulkuvälineisiin niin autoihin, laivoihin, lentokoneisiin, mopoihin, polkupyöriin, rattikelkkaan kuin jalkineisiinkin. Mielummin sellainen joka ei suoranaisesti vaikuttaisi napojen oletettuun liikehdintään mitenkään mutta saisi loppukäyttäjät uskomaan pelastukseen. Jos ei muuta keksitä, omaan napaan tuijottamista voisi verottaa tai itse asiassa vuosittain maksettava napalupa. Erityiset tarkastajat kyttäisivät naapureiden lisäksi, onko napalupa joka kodissa jokaiselle perheenjäsenelle, myös koiralla, kissalla, kultakalalla, jne.
  Toivon napojen vaihtavan paikkaa jo ensi yönä.

  • sarolehti permalink*
   syyskuu 23, 2010 21:28

   Ryhdynkin etsimään koirani napaa. Olen varma että se on olemassa koska se vetää mitä vaan.

   (Blogivastaava)

  • Jouko permalink
   syyskuu 24, 2010 07:40

   Vesa on asiassa kiinni! Tämä kaikki on pohjustusta uuden kasvualan syntymiselle. Innokeskukset herätys! Nokia ja Suunto odottavat! Rahat liikkeelle valtio! – Voisikohan tässä jotenkin hyödyntään kansallista homeopaattista osaamista, ettei tarvitsisi ihan tyhjästä aloittaa?

   • sarolehti permalink*
    syyskuu 24, 2010 08:37

    Onpas Jouko herännyt aikaisin kiivastelemaan.

    (V)

 8. sarolehti permalink*
  syyskuu 23, 2010 21:08

  Korjaus: uskon siihen, että kivessä ilmenee toteutunut menneisyys, ja käsissä toteutumaton tulevaisuus. (Mark)

  • sarolehti permalink*
   syyskuu 23, 2010 21:29

   Jos peukalo on keskellä kämmentä, niin onko silloin napa kyljessä, ikäänkuin tasapainon vuoksi?

   (Viisasteluvastaava)

 9. sarolehti permalink*
  syyskuu 23, 2010 23:13

  No nyt tämä keskustelu meni ihan vitsailuksi… Pysyköön navat nyt kuitenkin paikallaan ja paikat mielessämme.
  (Mark)

  • sarolehti permalink*
   syyskuu 24, 2010 07:51

   Tämä on laadukkain keskustelu tässä blogissa minun vastauskaudellani. Toivon tällaista vastekin.

   (Blogivastaava)

  • sarolehti permalink*
   syyskuu 24, 2010 08:16

   Mehän ollaan melkein kuin viisaiden neuvosto.

   (Viisasteluvastaava)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: