Skip to content

Muistelua ennen jäätymistä

tammikuu 27, 2010

Tiina Raevaara:

Täällä on nyt niin kylmä, etten jaksa kirjoittaa pitkästi. Lyhyet lauseet ovat parhaita. Silloin ehtii vetää sormet

välillä

hihoihin

lämmittelemään.

Tänään istuin tunnin kuumassa kylvyssä sulamassa. Melkein kasvatin kidukset.

On aika ajatella kesää.

Viime kesässä erityisen hauskaa oli se, että olin mukana E80-seminaarissa. Se on esikoiskirjailijoille tarkoitettu neljän päivän mittainen tapaaminen, jossa keskustellaan kirjailijaelämän hienouksista, vaikeuksista ja käytännön toimenpiteistä. E80-seminaari järjestetään Urjalassa kirjallisuustapahtuma Pentinkulman päivien yhteydessä. En ole aivan varma millä tavoin seminaarin osallistujat valitaan. Ilmeisesti vuoden sisällä esikoisteoksensa julkaisseet saavat ensin ilmoittaa halukkuudestaan osallistua, ja sitten seminaarin järjestäjät valitsevat halukkaiden joukosta 12 osallistujaa.

Tällaisten tapahtumien merkitystä ei voi väheksyä. Esikoiskirjailija tarvitsee rutkasti vertaistukea, terapiaa, lämmintä kollegiaalisuutta, neuvoja, ohjeita, käskyjä, viiniä, ihailevia katseita, lukijoita, kuuntelijoita ja kaikkea muutakin.

Tapahtuman yhteydessä osallistuin Pentinkulman päivillä pidettyyn paneelikeskusteluun aiheesta ”parantaako kirjailian veitsi?”. Siitä kirjoitin jutun myös Väinö Linnan seuran blogiin, se on täällä: http://www.vainolinnanseura.fi/kuokaniskuja/2009/09/esikoiskirjailija-ja-metaforinen.html

Jos teille joskus tarjoutuu mahdollisuus osallistua E80-seminaariin, älkää epäröikö. Menkää.

Mainokset
One Comment leave one →
 1. sarolehti permalink*
  helmikuu 3, 2010 23:07

  Tiinan kirjoituksen otsikkoon sopii mainiosti viime yönä kuulemani ja näkemäni tarina. Tarinan joitakin yksityiskohtia olen tässä muutellut päähenkilön suojelemiseksi.

  Istuin Porvoossa kapakassa (pitkästä aikaa) erään työtoverin kanssa, ja seuraamme tuli kuusikymppinen mies, joka sanoi olevansa entinen miljonääri. Hän oli kertomansa mukaan aikoinaan työskennellyt suuren suomalaisen yrityksen markkinointipäällikkönä.
  Eräänä iltana kymmenen vuotta sitten firman pikkujouluissa hän hukkasi luottokorttinsa. Miehellä oli käteistä kuitenkin aika kivasti taskussa, ja hän päätti ensimmäistä kertaa kokeilla uhkapelejä. Kasino-onni tuotti muutamassa tunnissa kymppitonnin. Hänessä heräsi himo saada lisää. Ensimmäistä peliperiodia kesti kaksi väsymätöntä vuorokautta, ja onni alkoi kääntyä.

  Tuli toinen pelikausi, tilit alkoivat tyhjentyä. Firmankin tililtä tuli lainattua.
  Köyhtyvä miljonääri haki helsinkiläisen seurakunnan kristilliseltä papilta apua, ja erinäisten kiemuroiden kautta loput ja enemmänkin varoista hävisivät papin taskuun. Alamäki jyrkkeni. Vaimo jätti. Firma antoi potkut. Tuli oikeudenkäyntejä, jossa miljonääri oli syytettynä. Rahaa piti lainata tyttäriltä, jotka olivat onneksi jo täysi-ikäisiä.

  Vuodet kuluivat, mittatilauspuvut olivat jo aikoja sitten kuluneet käyttökelvottomiksi, Helsingin isosta asunnosta piti luopua ja muuttaa Porvooseen yksiöön.

  Pimeän keskeltä, aallon pohjalta löytyi uusi naisystävä. Se oli rakkautta se. Rakkaudesta huolimatta ex-miljonääri yritti kuukausi sitten tappaa itsensä, välineenä oli kylmyys: hän asettui yöllä makaamaan Porvoonjoen jäälle.
  Tunnin päästä vilu kävi niin kovaksi, että mies avasi silmänsä, nousi ja palasi kotiin ja otti kuuman suihkun.

  ”Miten eteenpäin,” hän kysyi. ”Pitäisikö minun liittyä johonkin kirjoittajaporukkaan ja kirjoittaa muistoistani?”
  ”Ehkä”, vastasin, ”ainakin osasit kertoa tarinasi helkkarin hyvin.”
  Hänen tuoppinsa oli jo pitään ollut hilkun vailla tyhjänä, joten tarjosin hänelle uuden oluen.

  Kahdelta kapakka meni kiinni. Kävelimme vähän matkaa samaan suuntaan. Piispankadun lumessa lojui tyhjä muovinen limupullo. Ex-miljonääri poimi sen käteensä ja sanoi: ”Kaksikymmenttä senttiä.”
  Helkkarin hyvin näytelty, ajattelin. Annoin hänelle puhelinnumeroni.
  (Mark)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: