Skip to content

Suuret muinaiset pelastivat minut

joulukuu 31, 2009

Tiina Raevaara:

En ole muutamiin vuosiin kestänyt joululauluja. Miksi? Siksi etten ole kestänyt uskonnon (=kristinuskon) pakkosyöttöä. Omien lasten päiväkoti- ja esikoulu-urien seuraaminen on viimeistään paljastanut minulle, kuinka uskonnollisuutta todellakin väkisin ajetaan aivoihimme.

Joulun aikaan asiassa harmittaa se, että joulun kulttuurihistoria on alkanut paljon aiemmin kuin joskus 2 000 vuotta sitten Lähi-idässä. ”Joulu” on sananakin pakanallista alkuperää ja liittyy vuodenkiertoon, auringon voittokulkuun, luonnon hedelmällisyyteen ja valon yliotteeseen pimeydestä.  Joulua on juhlittu talvipäivänseusauksen aikaan eli noin 21. – 22. joulukuuta.

Millä oikeudella kristinusko omii itselleen kynttilät, perhekeskeisyyden, hyvän ruuan, rakkauden ja lahjat? Esikoiselle väitettiin esikoulussa, että ”ensimmäinen joulu” on yhtä kuin erään fiktiivisen profeetan väitetty syntymä joskus jossain. Tämä on valehtelua, enkä jaksa sitä.

Niin, joululauluista. Tiedän olevani hieman niuho, mutta en tosiaan ole jaksanut kuunnella joululaulujen uskonnollista sanomaa. Pidän kuitenkin joululaulujen sävelistä: läpi lapsuuden ja nuoruuden lauloin erilaisissa kuoroissa, ja lauluihin liittyy minulla halu laulaa.

Joululaulut minulle pelasti Cthulhu, kirjailija H. P. Lovecraftin (1890 – 1937) luoma suuri muinainen hirviö.  Lovecraftin kulttuurista perintöä ylläpitää nimittäin H.P. Lovecraft Historical Society, joka on julkaissut useammankin levyllisen joululauluja, joiden sanat on päivitetty Cthulhu-aiheisiksi. Näissä lauluissa yhdistyy monta minulle nautinnollista asiaa: kauniit sävelet ja niiden laadukas toteutus, kauhukulttuuri, kirjallisuus, vakaville asioille nauraminen, uskontoparodia, uskonnottomuus ja pakanoiden joulu – siis talvipäivänseisauksen juhliminen. Oh Cthulhu!

Mainokset
6 kommenttia leave one →
 1. mark permalink
  tammikuu 1, 2010 19:32

  Aikas jyhkeetä meininkiä tuolla Cthulhussa. Ei tekisi mieleen mennä aurinkorantalomalle biitsille lepäilemään.

 2. tuukkahamalainen permalink
  tammikuu 4, 2010 11:39

  Täytyy kommentoida: Löysin samat levyt pari-kolme vuotta sitten. Historical Society on tehnyt myös mahtavia kuunnelmaversioita Lovecraftin novelleista, sekä sen upean Call of Cthulhu -elokuvan (2005?). Yritin muistaakseni mainostaa näitä heppuja Lovecraft-artikkelissa, Särö 4/2008.

 3. tammikuu 4, 2010 17:57

  Mulle oli entuudestaan tuttuja kuunnelmat ja elokuva, mutta jostain syystä nämä solstice-laulut jääneet katveeseen. Aion kuunnella niitä joka joulu tästä eteenpäin. (joulusta tuleekin hieman tiettyyn suuntaan värittynyt, koska Painajainen ennen joulua -elokuva kuuluu jo perinteisiin. Seuraavaksi ajattelin ostaa leluhämähäkkejä ja koristella niillä kuusen.)

 4. mark permalink
  tammikuu 5, 2010 00:48

  Pitäisikö teidän joskus tavata?

 5. tammikuu 5, 2010 09:34

  Me tapaamme salaa joka toinen keskiviikko ja puhumme sinusta.

Trackbacks

 1. Säröleaks – one woman show ja muita hakusanoja « SÄRÖ

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: