Skip to content

Piikkiä lihaan!

joulukuu 9, 2009

Anne Mölsä:

Roskakorin kylkeen oli liimattu tarra, jossa käskettiin olla ottamatta sikainfluenssarokotetta. Viestissä ei ilmaistu, miksi. Olen tosin aiemmin kuullut monenlaisia selityksiä sille, että H1N1-rokotetteen hankkiminen ei kannata. Yleensä perustelu koskee joko rokotteen oletettua tehottomuutta, vaarallisuutta tai sitä, ettei sikainfluenssa oikeasti ole niin vakava tauti, kuin väitetään.

Perustelut eivät vaikuta rationaalisilta. Sikainfluenssapiikki on tikattu jo niin monen ihmisen lihaan, etten jaksa uskoa, että rokotteesta koituu kansanterveydelle tautia itseään suurempaa haittaa. Tehottomuudesta taas ei kukaan voi sanoa mitään, ennen kuin kokeilemalla nähdään, kuinka pitkän suojan H1N1-rokote antaa. Taudin vähättelemisessä puolestaan ärsyttää tyhmänrohkea uho. On toki totta, että Suomessa kuolee vuosittain väkeä ihan tavalliseenkin influenssaan, eikä sikainfluenssa ole mikään rutto, vaikka tiedotusvälineet sellaista kuvaa joskus maalaavatkin. H1N1 kuitenkin on todistetusti tappanut täysin terveitä, nuoria ihmisiä. Se on vaarallinen tauti, jolta kannattaa suojautua.

Suomen rokoteohjelmilla on olemassaoloonsa hyvä syy. Polion ja tuhkarokon kaltaisten ilkeiden tautien katoaminen on paljolti rokotteiden ansiota. Piikkipelko on yhtä turhaa, kuin jättää turvavyö kiinnittämättä siksi, että pelkää kuristuvansa siihen. Sikainfluenssan vähätteleminen taas on, kuin jättäisi turvavyön auki siksi, että kolarien pelkääminen on arkojen mummojen hommaa.

Mainokset
10 kommenttia leave one →
 1. tuukkahamalainen permalink
  joulukuu 11, 2009 01:53

  Hyvin raivottu! En ole mikään biologi, mutta eikös näillä kertyvällä rokottamisella aiheuteta myös entistä vastustuskykyisempien virusten kehittymistä? Tarkoittaen siis, että erilaisilta influenssoilta suojautuminen voisi pitkällä tähtäimellä johtaa hengenvaaralliseen perusflunssaan, jolta mikään rokote ei pelasta? Toimituksemme tiedevastaavalta kommenttia? (Minähän toimin vain kuulopuheiden perusteella…)

  En muuten ole hakenut rokotetta, vaikka YTHS on sitä kyllä tyrkyttänyt.

 2. sarolehti permalink*
  joulukuu 11, 2009 18:42

  Minä olen puolestani vastustanut sikainfluenssaa syömällä runsaasti kinkkua, salamia ja bratwurstia. Kyllä sekin voidaan tieteellisesti todistaa. (Mark)

 3. p.t. permalink
  joulukuu 11, 2009 21:59

  Kaikki muu tahdonalainen vastustelu paitsi eristäytyminen on turhaa. Se on tieteellisesti todistettu. Jossain tutkittiin ilmateitse tarttuvien virusten vaikutusta johonkin ihmisjoukkoon. Kun virusta alettiin pärskytellä niin kolmasosa sai sairastuttavan tartunnan heti, ja kun oli pärskytelty tarpeeksi paljon ja kauan niin toinenkin kolmannes sairastui. Mutta yksi kolmasosa pysyi oireettomana vaikka kuinka pärskittiin.

 4. p.t. permalink
  joulukuu 11, 2009 22:03

  Ai niin! Täällä puhuttiin nimenomaan sikainfluenssasta ja siitä rokotteesta. Jos haluaa varmistella ettei kuole siihen niin kannattaa mennä piikille.

 5. Mark permalink
  joulukuu 11, 2009 22:35

  Itse olen viime aikoina myös rajoittanut tuntemattomien vastaantulijoiden kättelyä, tosin lähinnä ajankäytöllisistä syistä. (Mark)

  • p.t. permalink
   joulukuu 11, 2009 23:18

   Sepä kiinnostavaa, Mark. Oletko ehtinyt panna merkille tuon rajoittamisen mahdollisesti aiheuttamat muutokset tuntemattomien vastaantulijoiden asenteissa sinua kohtaan?

 6. sarolehti permalink*
  joulukuu 12, 2009 13:22

  Nykyään vastaantulijat lähinnä tuijottavat haavi auki kaulassani roikkuvaa kylttiä, jossa lukee: ”Ymmärrättehän, että me emme enää kättele”. Jotkut tyypit, lähinnä kai sellaiset humalaiset päiväkännääjät, ovat uhmakkaasti tarttuneet kravattiini ja tivanneet sylki roiskuen: ”Ketkä me? Häh?” No, pari tällaista tapausta ainakin ollut. Joten viime päivinä olen oppinut tiukoissa tilanteissa peittäämään kylttiä käsilläni. Ehkä se on hieman hölmön oloista, mutta tällaista tämä kulttuurialan elämä nyt vain on. (Mark)

 7. tuukkahamalainen permalink
  joulukuu 14, 2009 00:47

  Tekee mieli kommentoida kuin joku Talent-finalisti: ”Aika rohkeaa sanoa, että on iho ”sianlihalla” nytkun on tämä influenssakin…!”

 8. e.p. permalink
  joulukuu 14, 2009 01:38

  Kauheeta.

 9. Anne permalink
  tammikuu 5, 2010 20:00

  Sianlihalla olemisesta tulee mielikuvia, joita on kai mahdoton purkaa muuten kuin soittamalla punk-bändissä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: