Skip to content

Mikä onkaan kustantajan tehtävä?

joulukuu 9, 2009

Eija Mäkinen:

Jäin kieltämättä nikottelemaan luettuani viikonloppuna Kotuksen (Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen) blogiin kirjoittavan Lasse Koskelan —> merkinnän. <— Hän kritisoi — ja mielestäni syystä — Suomen suurimman kustantamon toimintaa. Bulevardille pesiytynyt mammutti aikoo ensi keväänä julkaista peräti kolme (3) suomalaista kaunokirjallista teosta.

Hetkinen? Missäs nyt mennään? Ja Koskela selvittää: valtaosa kevään uutuuksista on niin sanottuja tietokirjoja, eli jos ”haluat kasvattaa puutarhassa jurtteja, tehdä niistä ruokaa, laihtua, nyplätä pitsiä, sisustaa huusholliasi, tehdä jämälangoista kivoi jutskii, kehitellä kortti-ideoita (nyt ei ole kyse pokerista) tai kerätä juomalaseja, ei hätää, WSOY auttaa aina.”

En missään nimessä halveksi tietokirjoja enkä niiden tekijöitä, mutta jos tämä on Södikan tapa toimia nyt ja tulevaisuudessa, pienkustantamoilla saattaa alkaa juhla-ajat. Kyllä tässä maassa asuu vielä väkeä, joka tahtoo laadukasta suomalaista kaunokirjallisuutta; proosaa, runoja, novelleja, näytelmäkirjallisuutta, aforismeja, olivatpa ne sitten perinteisiä paperiversioita tai sähköisessä muodossa.

Rahastahan tässä kaikessa on tietenkin kyse. Kun muistaa, että suuret kustantamot ovat etunenässä vaatimassa tekijänoikeuslakiin rajuja muutoksia, on ymmärrettävää, että erilaisista ohje- ja vinkkikirjoista on helppo muokata loputon määrä erilaisia versioita. Eikä palkkioita tarvitse mogulien märissä unissa maksaa tekijöille kuin kerran. Olethan  jo allekirjoittanut netissä olevan —> adressin, <— jolla vastustetaan työsuhdeolettaman lisäämistä tekijänoikeuslakiin? Adressi luovutetaan 10.12. eduskunnan sivistysvaliokunnalle.

Mainokset
4 kommenttia leave one →
 1. joulukuu 10, 2009 13:39

  Aika mielenkiintoinen tuo WSOY:n tilanne! Onkohan talon sisäisillä ristiriidoilla jokin osansa asiassa?

  Kirjailijan kannalta olennaisinta kustantajassa on se, että se uskoo kirjailijaan silloinkin, kun kirjailija itse ei usko. Uskomiseen kuuluu julkaiseminen – toki myös julkaisemisen siirtäminen, jos sitä kirjan ja kirjailijan parhaaksi tarvitaan.

 2. sarolehti permalink*
  joulukuu 10, 2009 18:24

  Joo tuosta päätellen WSOY ja Tiimari ennen pitkää löytävät toisensa, kun nykyäänhän Postissakin myydän Tiimarin ja R-Kioskin tuotteita.

  Taitaa toimitusjohtajan vuosi sitten esittämä visio tosiaan toteutua. Tässä on poiminta blogistamme (kirjoitus kultajyviä ja maamunia):

  Helsingin Sanomat (3.2.2009) kertoo, että WSOY:n uusi toimitusjohtaja on huhtikuusta lähtien Anna Baijars. Baijarsin intohimoja on saada WSOY:n toiminta kustannustehokkaammaksi ja nopealiikkeisemmäksi.

  Toisaalta — vai onko tässä mitään ristiriitaa? — tuleva toimitusjohtaja toteaa, että “ihmiset haluavat kirjallisuutta, joka herättää ajatuksia, puhuttelee ja vähän haastaakin.”

  Baijars jatkaa: “Ei ole mitään taikatemppua löytää uusia menestyskirjoja ja uusia kirjojen lukijoita”. Ja vielä: “Kustantajan ammattitaito on löytää ne kirjalijat, jotka menestyvät. Tämä on kauhean pitkäjänteistä työtä.”

  Että siis ihan pitkäjänteistä ja nopealiikkeistäkin.

  (Mark)

 3. joulukuu 10, 2009 18:37

  WSOY:ssä kuohuu hurjalla tavalla, ja se vaikuttaa varmasti talossa työskentelevien kustannustoimittajien työhön ja jaksamiseen, mikä osaltaan selittää kaunokirjallisen osion kutistumista. Mutta itse näen taustalla myös tuon kustannustehokkuuden tavoittelemisen, eli käytännössä se tarkoittaa nopeasti ja halvalla tuotettavien ohje- ja vinkkikirjojen sekä kaikenlaisten lyhytaikaisten ”bestsellerien” (BB-talossa finaaliin asti selviytyneiden niksit tms.) osuuden kasvattamista.

  (Eija)

 4. Ahti Vilpas permalink
  joulukuu 10, 2009 19:09

  Ottakaa oppia musiikkikustantajilta

  Tekijjäinoikeus on aina ollut kauppatavaraa.Säveltäjät ja sanoittajat luovuttavat tekijäinoikeuksistaan kolmasosan musiiikkikustantajille. Tekijät uskovat saavansa sillä tavalla lisää tuloa itselleen. Musiikkikustantaja myy tällaista palvelua ja se on laillista ja hyväksyttyä toimintaa.Ehkä Opetusministeriön pitäisi pakata aikeensa samalla tavalla kuin musiikkikustantajat.Työnantajat saavat oikeuksia ja velvollisuuksia (joita käytännössä ei ole) ja kutsuva toimintaa kustantamiseksi ja ottavat vielä kolmasosan palkasta. Näin toimitaan musiikkimailmassa. Jotkut musiikkikustantajat tukevat toiminnallaan monikansallista levy-yhtiötä .

  Monet adressin allekirjoittaneet ovat myös joskus allekirjoittaneet musiikkikustannussopimuksia.
  Jos Opetusministeriö antaisi hankeelle nimeksi Suuri Suomalainen Kustannussopimus niin homma menisi läpi

  On olemassa myös pieniä musiikkikustantajia jotka kustantavat tekijän omia teoksia verotuksellisista syistä he eivät kuulu tähän malliin.

  Missä muussa ammatissa saadaan lailisesti ottaa työntekijän palkaa kolmasosa siirtää se työnantajalle takaisin. Työantaja antaa vastineeksi tyhjiä sanoja
  Kustantaja saa käyttöluvista enemmän rahaa kuin teostotilityksistä ja maksaa niistä enintään puolet jos sitäkään tekijälle (pikkutekijälle).

  Kenen suomenkielisten teosten tekijäinoikeustulot ovat kasvaneet kun ovat tehneet musiikkikustannussopimuksen. Kenen musiikkikustantajan tulot on vähentynyt kun ovat tehneet musiikkikustannus sopimuksen .Musiikkikustannus sopimus on voimassa tekijän kuolemasta 70 vuotta .
  Kysymyksessä on Suomeksi tehtyä musiikkia ja Suomea koskeva musiikkikustannussopimusta.

  Suomen Musiikkikustantajien Ry:n graafisten tulojen voimakas kasvu Tilastollinen kasvu oli niinkin komeaa kuin 13,5 prosenttia. Nuoteista ja lauluteksteistä saadut tulot olivat yhteensä 3 627 224 euroa.

  Tallentamis- eli mekanisointikorvauksissa vastaava summa oli 1 118 815 euroa

  Eli varsinaiset rahat tulevat niistä oikeusista missä musiikkikustantaja ottaa tuloista yli puolet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: