Skip to content

Ymmärtämisen muodoista

joulukuu 4, 2009

Sanna Saastamoinen:

Kävin viikko sitten piirtämässä elävää mallia. Elävän mallin piirtäminen on kuvataiteilijalle lähes välttämätöntä taidon ylläpitämiseksi. Erityisesti nopeita asentoja, eli groquista piirtäessäni huomasin, kuinka mieli hoidetaan syrjään. Piirtäjän on oltava nopea, hahmotettava liike ja asento hetkessä sekä siirrettävä tämä havainto paperille jollakin välineellä. Vahva aivojen kontrolli on tässä haitaksi — on työskenneltävä suoraan selkärangasta.

Piirtämisprosessi on siinä määrin kiehtova, että mieleni tekee verrata sitä ymmärtämisen etymologiaan.  Ymmärtää eli kiertää ympäri, ottaa haltuun ja käsittää, kaikki nämä viittaavat konkreettiseen ja fyysiseen kokemiseen. Voit oppia kaupungin hengen kiertämällä sen ympäri, voit käsittää veistoksen koskettamalla sitä tai ymmärää ihmistä piirtämällä hänet.

Vastikään luin Haruki Murakamin kirjan Sputnik-rakastettuni. Kirjan päähenkilö hahmotti ympäristönsä kirjoittamalla. Asioista, joita ei ymmärtänyt, hän kirjoitti niin pitkään ja paljon, että vihdoin käsitti mistä oli kyse.

Ihmisen tärkein ominaisuus on ihmettely. Siksipä haastan kaikki ihmettelemään ja tulkitsemaan käsittämättömiä asioita. Piirrä matematiikkaa, laula filosofiaa, tanssi arkkitehtuuria ja kirjoita musiikkia. Näin maailma muodostuu joka kerta erilaiseksi. Jokainen tulkinta luo uuden todellisuuden.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: