Skip to content

Säännöttömät kirjailijat

joulukuu 2, 2009

Tiina Raevaara:

Kirjailijan käyttäytymistä säätelevät lukuisat kirjoittamattomat säännöt, eräänlainen maan tapa. En tiedä miksi kirjailijan käytökselle ja työlle ylipäätään pitäisi löytyä sääntöjä tai dogmeja – ehkä luova kirjoittaminen ammattina on niin epämääräistä, että kirjailija kaipaa sääntöjä ja rajoja turvakseen.

Olen päättänyt, etten keksi minkäänlaisia sääntöjä, joita minun tulisi noudattaa. Ja jotta tämä ei muuttuisi säännöksi, päätän myös, että saan välillä keksiä sääntöjä ja noudattaa niitä, jos se kirjoitustyön kannalta on välttämätöntä. Tärkeintä on olla tekemättä päätöksiä, päätän.

Yksi sääntö, johon olen törmännyt, on se, että kirjaan ei saisi ollenkaan kirjoittaa luontokuvausta tai unia. Tätä sääntöä olen rikkonut täysillä alusta saakka – enhän minä juuri muuta kirjoitakaan kuin luontokuvausta ja unia. Minua kiinnostavat luontokuvaukset ja unet, niinpä kirjoitan niistä. (Ja unilla en muuten tarkoita omia uniani – niitä en ole koskaan kirjannut teksteihini. Kyse on siis kirjan henkilöiden näkemistä unista. Mutta jotta omista unista kirjoittamattomuus ei muuttuisi säännöksi, ehkä niistäkin pitäisi kirjoittaa.)

Toinen sääntö on se, että kirjailija ei saisi puhua omasta kirjoittamisestaan tai selittää omia kirjojaan. OMG, tätäkin sääntöä olen rikkonut ihan kybällä. Viime keväänä selitin oikein antaumuksella Teos-kustantamon blogissa sekä omaa kirjoitusprosessiani että romaaniani. Paikka kirjailijan helvetissä on nyt taattu!

Millaisia kirjailijantyötä ohjaavia sääntöjä te olette kuulleet?

BTW, olin pari viikkoa sitten kuuntelemassa Monika Fagerholmia proosa-klubi Prosakissa. Monika kertoi kirjoittamistyöstään (!) ja pohti Säihkenäyttämö-romaaninsa sisältöä (!!). Hänen tapansa kirjoittaa on varsin mielenkiintoinen: ensin hän kirjoittaa nopeasti ja tehokkaasti romaanille rungon, eräänlaisen ”kartan”. Sitä hän saattaa tehdä esimerkiksi kuukauden verran kymmenen liuskaa päivässä. Rungon valmistuttua hän alkaa tutkia hahmottelemaansa maailmaa kirjoittamalla. Tässä vaiheessa tekstiä syntyy aivan älyttömästi (”kaksi huoneellista”, sanoi Fagerholm), ja sitä saattaa löytyä vuosienkin jälkeen pinkoittain esimerkiksi matkalaukuista.

Monika Fagerholmin metodi kuulosti niin innostavalta, että jokaiselle yleisössä istuneelle kirjoittajalle taisi tulla valtava halu lähteä kirjoittamaan juuri siltä istumalta.

Onneksi kirjailijat rikkovat sääntöjä.

Mainokset
4 kommenttia leave one →
 1. Mark permalink
  joulukuu 3, 2009 00:50

  Kyllä, sääntöjä on tullut paljon vastaan. Tässä lisää, tosin minulla saattavat tässä mennä säännöt ja lainalaisuudet sekaisin.

  Sääntö 1: ”Runolla pitää aina olla otsikko, muuten runolla ei ole pohjaa.” (Runouden opettaja eräässä kansalaisopistossa, en minä.)
  Sääntö 2: ”Jos kirjoitat humalassa, tulet aamulla katumaan kirjoittamaasi.” (Kaikki sanovat niin.)
  Sääntö 3: ”Älä puhu keskeneräisistä kirjoitusprojekteista.” (Melkein kaikki sanovat niin.)
  Sääntö 4: ”Aloittelevat kirjoittajat, varsinkin runoilijat, käyttävät eniten kliseitä.” (Minä sanon niin, perustuu havaintoihin.)
  Sääntö 5: ”Tarinassa tulee olla alku, keskikohta ja loppu.” (Koetas välttää tätä.)
  Sääntö 6: ”Jos sinä en tiedä tämän kirjallisuustieteellisen termin merkitystä, älä luule voivasi opettaa runoutta.” (Runouden opettaja kansalaisopistossa. En muista mikä se sana oli.)
  Sääntö 7: ”Silloin kun luominen muuttuu tehtäväksi, jokaista luomisprosessin vaihetta edeltää merkittävä joukko rituaaleja, kuten tiskaamista ja pasianssin peluuta.” (Tämä on jumalan tai jonkun muun älykkään suunnittelijan tapa huvitella taiteilijoiden kustannuksella.)

  • joulukuu 5, 2009 11:57

   Tekee mieli omin sanoin reagoida muutamiin Markin esittämiin tai edelleen julkituomiin sääntöihin, lainalaisuuksiin:

   1. Runolla ei tarvitse olla otsikkoa, onneksi (allekirjoittaneella tuntuu olevan harvoin). Vain jos sillä on jokin arvo runoon tai kokonaisuuteen. Kiinnostaisi kirjoittaa runokokoelma, jolla ei ole nimeä.
   2.Krapulassa tulee usein kirjoitettua hyvin. Alentunut kipukynnys näyttää herkistävän herkkyyttä. Siitä, lukeeko krapulan humalaksi vai selvinpäin olemiseksi, voi olla ainakin kahta, kolmea mieltä.
   4.En tiedä mihin kohtaan ”kokemusmittaria” itseni sijoittaisin, mutta tekisi mieli kokeilla kliseitä. Voisin nähdä tässä tapauksessa kliseet jonkinlaiseksi runouden sisään kääntyneeksi flarfiksi, joka voisi sinällään saada aikaan huvittuneisuutta tai viihtyvyyttä.
   6.Minkälaisesta opetuksesta oli kyse? Kirjoittamisesta vai lukemisesta vai ”ymmärtämisestä”. Kuulostaa vahvasti hyvin vastenmieliseltä opetukselta.
   7.Pesen aina kädet, ennen kuin heilautan sormeni näppäimistölle. Etteivät sanat tartu tahmaisiin sormiin.

 2. joulukuu 3, 2009 09:23

  Juu, tuo keskeneräisistä projekteista puhuminen ja humalassa kirjoittaminen ovat minunkin kuulemiani. Ensimmäistä on suht helppo noudattaa, koska itsekin koen epämiellyttäväksi puhua keskeneräisyyksistä. Lähinnä kun en itsekään tiedä mihin ne ovat menossa. Puhuminen saattaisi lukkiuttaa projektit tietynlaisiksi.

  Humalassa olen kirjoittanut tarkoituksellisestikin. Keino muiden joukossa.

  Tietysti on sääntöjä, joita on oikeastaan pakko noudattaa, esim. ”Kirjoita mahdollisimman hyvin”. Tosin siihen hyvyyteen voi toki pyrkiä (näennäisen) huonouden kautta.

 3. sarolehti permalink*
  joulukuu 6, 2009 18:09

  Kommentoin Teemu Helteen kommentteja:
  1.) Nimetön kirja olisi kirjastovirkailijoiden painajainen. Koeta asettua heidän asemaansa, varsinkin jos kirjojen nimettömyydestä tulisi muoti-ilmiö.
  4.) Voisi olla hyvä idea kirjoittaa runokirja, jossa uudistusmielisen, omintakeisen kielen joukkoon sulatetaan todennäköisemmin käytettyjä kliseitä. Ehkä sellainen kirja on jo tehty?
  6.) Kyse oli luovan kirjoittamisen kurssista.
  7.) Entä kuka tunnustaa pesevänsä kädet kirjoittamisen jälkeen?
  (Mark)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: