Skip to content

Anna Saari voitti Suuren Runokilpailun 2009

maaliskuu 23, 2009

Vuoden 2009 Suuren Runokilpailun voittajaksi valittiin helsinkiläinen Anna Saari.

Myytti-Särössä (2-3/2007) Uuden Itämaan nousevana runoilijana esitelty Anna Saari luonnehtii itseään kirjoittajana seuraavasti:

”Lähdin aikoinaan opiskelemaan kirjallisuutta, koska halusin ymmärtää itseäni ja maailmaa, jossa elän. Viehätyin kovasti kirjallisuus- ja kieliteorioista, erityisesti semiotiikasta ja sen kyvystä selittää mitä tahansa ilmiöitä. Olin varma, että merkeistä mieleen ja kulttuuriin avautuva teoria pystyy paljastamaan todellisuuden perimmäiset rakenteet.”

”Siksi lähdin syksyllä 1998 Tarttoon. Siellä tapasin itseni seurailemasta Mihhail Lotmanin kotkannenän kulkua taulun edessä ikkunan luo ja takaisin. On ehkä valitettavaa, että en enää muista Hjemslevin puheaktiteorian yksityiskohtia, mutta Tartto avasi minussa jotain muuta: tarpeen kirjoittaa”.

”Vaikka olinkin häikäistynyt semiootikkojen ajattelun kirkkaudesta, ei kirjoittamisellani ollut mitään tekemistä teoreettisen orientaation kanssa. Se oli pikemminkin yritystä kuvata kokemusta.”

”Tiedättehän, kun on parikymppisenä yksin ulkomailla, kulkee vaahteranlehtien seassa ja katsoo kaupunkiin. Puita, siltoja, katuja rakastaa juuri niin kuin rajattomia mahdollisuuksia rakastetaan. Ja samalla mielessä on luopuminen, etääntyminen, lähtö kaikista niistä paikoista, joissa on koti.”

”Ihon läpi kirjoittaminen on fundamenttini edelleen. Vasta myöhemmin oivalsin, mitä opettajani Jelena Grigorjevan lause Todellisuus ja totuus määritellään siinä kielessä jossa niistä puhutaan merkitsee kirjoittajan kannalta. Koska rationaalinen kieli ei riitä kuvaamaan sitä, miten maailma on olemassa minulle, on kirjoitettava toisin, päinvastoin, sekaisin, mielettömästi. Silloin henkilökohtaisesta tulee yleispätevää.”

”Oikeastaan vasta Risto Ahti sai vuosi sitten minut uskomaan runon kielen hämärään tarkkuuteen ja kykyyn sanoa totta niin että se on enemmän totta kuin mikään muu. Siksi filosofia on enää vain kohtuullisen kivaa puuhastelua; runo on kaikki.”

(Katkelma kirjoituksesta ”Minä ja Maailma”, Anna Saari, elokuu 2007). Kirjoitus kokonaisuudessaan ja Anna Saaren runoja luettavissa Myytti-Särössä 2-3/2007. Suuren Runokilpailun 2009 järjestäjiä olivat Gummerus, Nuoren Voiman Liitto, Xerox ja Image. Lisää: http://www.suurirunokilpailu.fi/index.asp

Mainokset
2 kommenttia leave one →
 1. sarolehti permalink*
  Touko 19, 2009 16:20

  Huom: Jos Myytti-numero kiinnostaa, se olisi nyt saatavilla puoleen hintaan (6 euroa) Kyseessä siis 160-sivuinen numero – ks. sisältö Särön nettisivuilta. Ei postituskuluja. Tilaus helposti nettisivujen lomakkeessa tai s-postitse saro.tilaukset(at)gmail.com. Huom: yksittäisnumerotilaukset tulee maksaa etukäteen! Terv. Särön toimitus

  • sarolehti permalink*
   heinäkuu 5, 2009 22:57

   Puolen hinnan tarjous voimassa heinäkuun loppuun. Koska varasto tyhjenee, siirrymme taas tuplanumeron vakiohintaan, 12 euroon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: