Skip to content

Savolaiset matemaattiset juuret

maaliskuu 20, 2009

Särön uudessa neuvotteluhuoneessa, joka sijaitsee Vanhan Porvoon sielun ytimessä, josta on näkymät muun muassa Piispantalolle, etanaravintola Timbaalin keittiöön ja tuomiokirkolle, kokoontui keskiviikkona Särön sen hetkinen kuusihenkinen miehistö (taittaja Talvila selkävamman takia tosin poissaolevana) ja kävi läpi pääsiäsnumeron sisältöä.

Luvassa on iltasatua, kuten olemme mainostaneet jo noin yhdeksän kuukautta, sekä tarinaa ja faktaa muun muassa planeetta Marsista ja kirjailija H.P. Lovecraftista.

Uuden Itämaan nousevana runoilijana esitellään Maaria Pääjärvi.

Runotarjonta tähän numeroon oli poikkeuksellisen laadukasta ja runsasta, mutta koska tulossa on vain 80-sivuinen yksöisnumero, osa runoilijoista sijoitetaan kesään. Mikäs sen mukavampaa, koska kesällä runoilijakin saa kokea olevansa peloistaan ja angsteistaan vapaana, kun hän saa kellotella sähköaidan sisällä ruohonkorsi suussaan autereisen lehmänkatseen lumossa. Mutta kyllä pääsiäisnumeroon on tulossa useammankin tekijän runoutta, älkäähän huolestuko.

Kuvituksesta ja sen hankkimisesta vastaa oudoilla visioilla varustettu AD Saastamoinen.

Ai niin, eräänä iltana Saastamoinen tokaisi ruoka suussaan, että kaikkien humanistien pitäisi opiskella matematiikkaa siinä missä tieteilijöidenkin — turhuuksiin asti. Ilman matematiikkaa humanisti ei ymmärrä todellisuuden abstraktia luonnetta. Ja sitten ne taiteilijat:  erityisesti heidän opintoihinsa pitäisi aivan ehdottomasti sisällyttää laaja ja syvällinen matematiikan kurssi, edellä mainitun syyn takia.

Sitä paitsi: mitä tarkemmaksi ja elämästä etäisemmäksi matematiikan taju muuttuu, sitä ajattomammaksi muuttuu sivellintä ja hiirtä siirtelevä käsi.

Liekö tuo totta, enpä tuoda tiedä, sillä Savosta ne Saastamoisen juuret ovat lähtöisin. Siellä ne pysyvätkin.

Terveisin päätoimittaja Mallon

Mainokset
7 kommenttia leave one →
 1. p.t. permalink
  maaliskuu 20, 2009 19:21

  Mitä tarkoittaa todellisuuden abstrakti luonne?! Minun juureni ovat vähän siellä ja täällä, mutta olen melkeinsavolainen humanisti JA matematiikkanero enkä silti ymmärrä todellisuuden tai minkään muunkaan abstraktia luonnetta.

 2. sarolehti permalink*
  maaliskuu 20, 2009 20:23

  Tarkoittaa sitä, että todellisuudentaju tai oikeastaan todellisuus ei perustu pelkästään tuntemuksiin ja tunteisiin, vaan näiden merkityksen ymmärtämiseen ja ymmärryksen välittämiseen muille ihmisisille. Matematiikka on apuna, koska numerot ja kaaviot ovat kiveä ja kalliotakin puolueettomia silminnäkijöitä — ja ne ovat mestareita tekeytymään haavoittuviksi. Kallioiden koloissa, varsinkin tuulisilla rannoilla, kasvavat kieroimmat ja siksi yksinäisimmät männyt ja koivut.

 3. p.t. permalink
  maaliskuu 20, 2009 21:38

  Kiitos. Kaunis. Nyt ymmärrän jo paljon.

 4. Eräs "tuntematon" permalink
  maaliskuu 20, 2009 21:53

  Taidan lopettaa lehden tilauksen.

 5. sarolehti permalink*
  maaliskuu 20, 2009 23:36

  Ihan kiva idea lopettaa lehden tilaus, mutta en kuitenkaan suosittele. Oletko sattumoisin kuullut niistä muista ”tuntemattomista”, jotka ovat ”tainneet lopetaa” lehden tilauksen?

 6. t.v. - tilaus voimassa permalink
  maaliskuu 21, 2009 20:52

  Jokos se sit pääsiäisenä ilmestyy, männävuotinen tammikuun numero?

 7. sarolehti permalink*
  maaliskuu 21, 2009 21:21

  Kysehän on vasta viime vuoden (2008!) viimeisestä numerosta. Vaikka tässä jäniksen selässä ollaankin, niin mistä me etukäteen voimme tietää, mihin junaan se jänis nousee? Ja eikös jänikset ilmesty ihmisten ilmoille vasta pääsiäisenä, siinä missä puputkin?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: