Skip to content

Kultajyviä ja maamunia

helmikuu 4, 2009

Unohtuiko WSOY:n tulevalta toimitusjohtajalta runous vahingossa vai tarkoituksella?

Helsingin Sanomat (3.2.2009) kertoo, että WSOY:n uusi toimitusjohtaja on huhtikuusta lähtien Anna Baijars. Baijarsin intohimoja on saada WSOY:n toiminta kustannustehokkaammaksi janopealiikkeisemmäksi.

Toisaalta — vai onko tässä mitään ristiriitaa? — tuleva toimitusjohtaja toteaa, että “ihmiset haluavat kirjallisuutta, joka herättää ajatuksia, puhuttelee ja vähän haastaakin.”

Baijars jatkaa: “Ei ole mitään taikatemppua löytää uusia menestyskirjoja ja uusia kirjojen lukijoita”. Ja vielä: “Kustantajan ammattitaito on löytää ne kirjalijat, jotka menestyvät. Tämä on kauhean pitkäjänteistä työtä.”

En tiedä, kaipaako Baijars ulkopuolisia kommentteja ja menestysreseptejä, mutta tästä tulee yksi: On olemassa tutkittua tietoa siitä, että runokirjat myyvät todella huonosti, ja novellikokoelmatkin melko huonosti. Vaikka runokirjojen joukosta saattaa pulpahtaa kultajyviä kerran tai pari vuosikymmenessä, genre on kokonaisuudessaan kannattamaton. Joten ainakin runoista kannattaa luopua, ja varmuuden vuoksi myös novelleista, ainakin kotimaisista.

Tämä ei ole sarkasmia, vaan silkkaa tilastollista faktaa. Baijarsin haastattelussa ei sanallakaan viitattu runouteen, joten oletan, että WSOY:n ja pienkustantajien välillä on tehty työnjakosopimus vai sanoisinko genrenjakosopimus.

Sopimus hyödyttänee sekä isoja että pieniä. Isot muuttuvat tehokkaammiksi ja pienet saavat kulttuurityöstä kilpensä entistä kiiltävimmiksi ja täten saattavat jonakin päivänä tai yönä houkutella puoleensa myös rahalintuja.

Kärsiviä osapuolia ovat ainoastaan ne runoilijat ja lyhytprosaistit, jotka eivät diilistä vielä tiedä — jotka jäävät epätoivoisina kolkuttelemaan raskaita, kantavien talojen ovia.

Odotan mielenkiinnolla, paljastaako Baijars sopimukset. Mutta vielä suuremmalla innolla odotan tietoa, että tällaisia sopimuksia ei olekaan tehty, ja että runous (ja muu joka ei kauheasti myy) unohtui vain haastattelusta, ei kustannusohjelmasta.

Olen vilpittömästi arvostanut suomalaisten suurten kustantamoiden tähänastista kiinnostusta taloudellisesti kannattamattomankin aineiston jalostamiseen ja levittämiseen.

Vaikka toisaalta, olen myös kuullut, että runous ei ole muuta kuin lumen alta pilkottava valkea maamuna, jolla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Humalaiset ja lapset sille vain joskus tuppaavat pölöttämään, kun kohdalle sattuvat.

Sisukasta vaellusta tulevalle toimitusjohtajalle toivottaa Agentti M.

Mainokset
4 kommenttia leave one →
 1. sarolehti permalink*
  helmikuu 4, 2009 05:28

  Nyt lienee syytä kommentoida omaa kirjoitusta väärinkäsitysten välttämiseksi: oman kokemuksen perusteella voin sanoa, että WSOY tarjoaa siipiensä suojaan ottamilleen ihmisille hyvää palvelua, eikä vastaavaa huolenpitoa välttämättä löydy pienemmiltä kustantamoilta.

  Sitä paitsi pienkustantamo, jonka johto on stressin käräyttämä, ei ole niin kevyt liikkeissään ja sydämellinen kuin äkkiseltään luulisi.

  Mitä tulee kaupallisuuteen ja siitä valittamiseen – johon itsekin intouduin – myös runoilijoiden on hetkittäin syytä katsoa peiliiin ja tunnustella lompakkoaan, että kuinka paljon on tänäkin vuonna tullut sijoitettua uusiin runokirjoihin. Runokirjojen ostaminen nimittäin pitkällä tähtäimellä myös edistää niiden julkaisemista.

  Silti suosittelen, että kulttuuri-instituutioiden edustajat muistaisvat kustannustehokkuudesta puhuessaan myös käyttää muunlaisia kauniita määritelmiä tehtävistään, kuten ”kulttuuriperimän vaaliminen” tai ”maagisten sanojen syövytyshoidon tehostaminen”. Muuten me kulttuuriblogaajat räksytämme äänemme käheäksi, eikä meille tästä makseta…
  – Agentti M.

 2. helmikuu 4, 2009 17:11

  Runoilijat julkaiskoon levyjä, eikä kirjoja.

 3. p.t. permalink
  helmikuu 4, 2009 19:49

  Voi suokaa anteeksi mutta runoilija julkaiskoon ja runoilijat julkaiskoot.

 4. p.t. permalink
  helmikuu 5, 2009 09:32

  Tuon eilisen äikänopen kommentin saisi toimittaa pois.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: