Skip to content

Kenkiä vain yhteen lähtöön

joulukuu 22, 2008

Hesarin kulttuurisivuilta löytyi noin viikko sitten pieni uutinen, jossa kerrottiin, että ntamo-kustantamo antoi potkut eräälle kirjalijalleen, Rita Dahlille, muistaakseni luottamuspulan takia. Keskeräiset, yhteiset projektit jäivät sille tielle, ehkä jatkaakseen elämäänsä muualla.

Kyllä Särössäkin osataan antaa kenkää, vieläpä samasta syystä, muistaakseni. Eräs entinen avustaja nimittäin tarjosi toistuvasti artikkelita, joka olivat jo muualla julkaistuja. No, tämä on juuri ja juuri ymmärrettävää. Mutta jos avustaja  toistuvasti myös sanoo, että tekstejä ei ole muualla julkaistu, vaikka ne löytyvät netistä parissa sekunnissa, niin  valehtelua voidaan pitää järjestelmällisenä ja harkittuna, ja yhteistyön pohja on niin jyrkästi kallellaan, että se ei enää kanna hedelmän hedelmää.

Kun hedelmät putoavat, kengät lähtevät lentoon.

Ihmettelen tätä epärehellistä ja itsekästä toimintaa, kun mahdolliset hyödyt ovat niin pienet todennäköiseen haittaan nähden. Eihän näissä kulttuurilehtipiireissä järin kummoisia rahoja pyöritellä. Köyhiltä freelance-kirjoittajilta menee maine, ja se on paha asia Suomen kokoisessa kulttuuriuniversumissa.

– Mark

Mainokset
3 kommenttia leave one →
 1. joulukuu 24, 2008 10:42

  Hei

  ei luottamuspulan takia, vaan koska Lehdon väittämän mukaan olen ”liittoutunut” kyseenalaisten tahojen kanssa ja ”käynnistänyt ajojahdin”. No, tosiasiassa Roxana Crisologon kirjeestä käynnistyi minuun kohdistunut ajojahti, johon osallistui muutamia PENin johtokunnan ulkopuolisia ja asiasta täysin tietämättömiä ihmisiä.

  Tiedoksi vain (sille, joka ei tiedä), että jokainen järjestö päättää täysin itsenäisesti kannanotoistaan, eikä kenelläkään ole mitään valtaa vaikuttaa niihin.

  Ei tällä tavalla voi toimia! Yhdistystoiminnalla ei ole mitään tekemistä kirjailijantyön kanssa. Onhan se nyt kumma, jos työntekoani aletaan estämään ja rajoittamaan sen takia, että olen ollut kriittinen ja käyttänyt sananvapauttani sananvapausjärjestössä, jonka nettisivulle en edelleenkään pääse laittamaan tiedotteita yms.

  Tämä ei ole pieni, vaan iso uutinen, ja toivoisi, että lehdetkin rintamalla protestoisivat moista toimintaa vastaan. Minulta saa lisätietoja.

 2. joulukuu 24, 2008 10:44

  Projekteistani: kirjani eivät olleet keskeneräisiä, vaan painokuntoisia! Ja niitä oli odottamassa ainakin kolmin kappalein. Onneksi kustantamoita alkaa ilmeisesti pikku hiljaa löytyä. Ntamon menetys ei tainnut sittenkään olla suurensuuri.

 3. tammikuu 21, 2009 09:47

  Nyt näyttää siltä, että tunnukseni PEN-sivulle on palautettu. Sai sitä odottaakin, muutaman kuukauden. Mutta mielivaltaiset potkut ovat edelleen potkut ja periaatteellisesti täysin väärin. Samoin kuin kirjailijalta odotetaan lojaaliutta, kirjailijan on lupa odottaa sitä kustantamolta, mutta ei näköjään enää näinä päivinä. Valitettavasti mitään sopimusturvaa jne. ei ole tällä alalla olemassa – yt-neuvottelut uhkaavat ketä tahansa näinä päivinä.

  Näin rangaistaan syyttömiä Anno Domini 2008?!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: