Skip to content

Vääntöä Taidetehtaasta – osa I

kesäkuu 8, 2008

Porvoon Taidetehtaan säätiö järjesti toisen tiedotustilaisuuden 23.5.2008 Taidetehtaan vuokralaisille Kahvila Treffissä. Tilaisuudessa kerrottiin sen hetkinen tilanne Taidetehtaan peruskorjauksen etenemisestä.

Tämä ”raportti” on henkilökohtainen tulkintani asioista, joka siten EI edusta minkään tahon virallista kantaa.

Pitkäänhän keskusteltiin siitä pitäisikö Taidetehdas purkaa vai peruskorjata. Tilanne päätyi Porvoon kaupungin päätökseen peruskorjata rakennus. Koko projekti saastuneen maan poistoineen – myös Tehtaan alta – , osapurkuineen, korjauksineen ja lisärakentamisineen on kuitenkin niin kallis juttu, ettei kaupungin varoista siihen riitä nappulaa. Vaikka olen kyllä sitä mieltä, että kaiken maailman konsulteille maksetuilla palkkioilla olisi kyllä päästy hyvään alkuun.

Nyt on olemassa yhteistoimintasopimus Taidetehtaan alueen kehittäjäryhmän kanssa. Tähän kehittäjäryhmään kuuluvat muun muassa erilaiset firmat, jotka sitten varsinaisen työn tekevät. Tavoitteena on saada aikaan esisopimus ensi vuodenvaihteessa, jolloin Tehtaan omistus siirtyy rakennuttajalle Porvoon kaupungin jäädessä vuokralaiseksi.

Täysin selvää on, että jos kyseessä olisi vain Taidetehdas, tulisi vuokrataso korjauksen jälkeen olemaan niin kova, ettei yhdelläkään nykyisellä vuokralaisella olisi siihen varaa. Siksi kaupunki kaavoittaa alueelle lisärakennusoikeutta (tai miten se pitäisi oikein sanoa?). Tällä lisärakentamisella korjausfirmat saavat katettua kulunsa ja tietty voittoakin – eihän bisnes muuten kannata. Tulossa on hotellia, asuinrakennuksia ja kenties elokuvateatteri tai muuta liiketoimintaa.

Itse Tehtaaseen suunnitellaan kovan rahan tiloja alakertaan, joilla pystytään sitten kompensoimaan yläkerran taiteilijoiden työtilojen vuokria. Toki nämäkin vuokrat nousevat nykyisestä, mutta eivät kohoa kuitenkaan yleiseen käypään tasoon.

Tässä välissä haluan kehua Porvoon Taidetehtaan säätiötä. Se on tehnyt suuren työn taiteilijoiden etujen ajamiseksi ja tulee niin tekemään projektin edistyessäkin. Ilman säätiötä kovin monet nykyiset vuokralaiset eivät pääsisi uusiin tiloihin takaisin.

Taidetehtaan yläkertaan on tulossa pienempiä tiloja taiteilijoille, joilla ei ole erityisvaatimuksia tilojen suhteen. Alakerrassa nykyään olevat toimijat, jotka tarvitsevat järeää koneistusta, tehokasta ilmanvaihtoa tai muuta spesiaalia, saisivat uudet tilat kokonaan uudesta rakennuksesta. Tätä uutta rakennusta kuulemma jo suunnitellaan, mutta ilman varsinaisia sopimuksia tästä ei liikoja vielä tiedotella.

Porvoon Teatterille on tämän hetken suunnitelmissa varattu tila, mutta jostain syystä tilavarauksessa ei ole huomioitu, että pysyvä teatteri tarvitsee reippaasti enemmän tilaa kuin vain näyttämö ja katsomo. On pukuhuonetta, rekvisiittavarastoa, pukuvarastoa – en edes tiedä mitä kaikkea.

Väliaikaisista tiloista nykyisille vuokralaisille on puhuttu ja kaupungin pitäisi avustaa tilojen löytämisessä, mutta tästä asiasta en ole kuullut enempää. Mitenköhän lienee tuo kaupungin tiedottamispolitiikan laita?

Kaupunginhallituksen kehittämisjaos (tulikohan tuo nyt oikein?) käsittelee asioita 10.6. ja elokuun loppuun mennessä pitäisi saada aikaan ratkaisu länsisiiven kohtalosta. Tähän astiset tutkimukset kun osoittavat, että länsisiipi pitää purkaa ainakin osittain. Perustukset siellä ovat niin huonossa kunnossa, ettei niitä voida korjata. Siipi rakennetaan kuitenkin uusiksi. Tämä muuten koskee viime kädessä koko rakennusta. Vasta kun talo on tyhjä päästään lattiat purkamaan ja silloin saadaan selville mitä alla on ja millaisessa kunnossa perustukset todella ovat.

Elokuussa on tarkoitus myös muodostaa nykyisistä vuokralaisista työryhmä, joka yhdessä ainakin arkkitehtien kanssa muokkaisi tulevia tilaratkaisuja.

Nyt on myös varmistunut, että Avanti tulee ensi kesänäkin Tehtaalle, joten talo tyhjennetään nykytiedon valossa aikaisintaan heinäkuussa 2009. Tilanne elää koko ajan ja muutoksia siihen tulee hyvin todennäköisesti jatkossakin. Pysytään siis kuulolla.

Kokonaisuudessaan Taidetehtaan alue liittyy viereen rakennettavaan kampusalueeseen, johon tulee opinahjoja sekä oppilasasuntoja – ainakin. Projektit ovat erillisiä, mutta tarkoitus olisi saada aikaan alue, jossa yhdistyisivät niin opiskelu, taide, liike-elämä kuin asuminenkin.

Henkilöjohtaisesti olen sitä mieltä, että on hyvä kun viimeinkin saadaan tässä asiassa tekoja pelkkien sanojen sijaan, mutta samaan aikaan en voi olla tuntematta myötätuntoa niitä toimijoita kohtaan, jotka joutuvat ensin muuttamaan ateljeensa ja työtilansa väliaikaiseen evakkoon, olemaan ”maanpaossa” noin 18 kuukautta ja vielä muuttamaan takaisin Tehtaalle. Tällainen ruljanssi tekee taatusti hallaa luomisvireelle.

Tehdasbongarina Heikki

Mainokset
9 kommenttia leave one →
 1. kesäkuu 8, 2008 15:41

  Kiitos, Heikki, kun pidät meitä muita ajan tasolla Taidetehtaaseen liittyvistä suunnitelmista & tulevaisuudesta. Raportoi asiasta vastaisuudessakin, jooko?

 2. kesäkuu 9, 2008 08:04

  Joo, aion kyllä kirjoitella aiheesta lisää kunhan saan uutta tietoa.

 3. kesäkuu 9, 2008 20:48

  Tuo on oikeastaan aika hauska yksityiskohta: teatteri jossa on vain näyttämö ja katsomo, ei mitään muuta tilaa. Se on kuin teatteria esittävä lavaste.

 4. Sanna permalink
  kesäkuu 10, 2008 12:01

  Ja näihin lavasteisiin voisi pyytää eri seurueita ”leikkimään” teatteria.

  Ateljeitten alakertaan oli esitetyissä piirroksissa kaavailtu n. 2000 neliötä liiketilaa, mahdollisesti ruokakauppaa. Tämän seurauksena myös kuvataiteilijat voisivat ”leikkiä” taiteen tekemistä yläkerrassa.

  Porvoonjoen länsirannan suunnittelussa oli myös piirretty senioriasuntoja aivan Taidetehtaan kupeeseen. Tästä seuraa tietenkin se että myös Rock-konsertit ”leikitään” hissun kissun Avanti-salissa ja Tehtaaseen suunnitellut ravintolat voisivat toimia kaikkia miellyttävällä ”leikki”-periaatteella.

  Kivaa, eikö? (Oikeat taiteilijat vain ovat vähän huolissaan.)

 5. kesäkuu 10, 2008 20:07

  No näin juuri! Baareissa leikittäisiin humaltumista ja eräs agentti M. voisi leikkiä runoilijaa. Me yhdessä leikkisimme lehdentekoa… ei, nyt tämä muistuttikin liikaa todellisuutta.

 6. kesäkuu 10, 2008 21:06

  Terveiset agentti M:ltä! Hän istuu Helsingissä Espalla kahvila Strindbergissä, juo teetä ja pälyilee milloinkas viereisen pöydän neitoset poistuvat. Toisen lautasella on koskematonta salaattia ja jotain vehnäistä käärylettä, jota agentti M. nälkäisenä himoitsee. Lähtekää jo pälättämästä siitä, muuten agentin vatsan murina puree päänne poikki.
  Terveiset Nokia E61i:ltä, joka mahdollistaa nämä livekatsannot – vaikka sitten Helsingistä – ja käsin.

 7. kesäkuu 10, 2008 21:08

  Tarjoilija vei ruuat pois.
  Mutta onneksi meillä on Taidetehdas.

 8. Sanna permalink
  kesäkuu 10, 2008 21:17

  Hei, tuohan osoittaa sen, että Helsingissä leikitään jo syömistä!

 9. Sanna permalink
  kesäkuu 12, 2008 16:41

  Keskiviikon 11.6. A-studiossa oli pätkä Taidetehdasta koskien. Kyseinen ohjelma löytyy Ylen nettisivuilta, kannattaa kurkata
  –> http://areena.yle.fi/toista?id=1317797

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: