Skip to content

Yhdeksän kysymystä & 1 haaste kirjoista

maaliskuu 29, 2008

Blogistanissa kiertää ajoittain kirjallisuuteen liittyviä meemejä. Tämä kysymyspatteri oli liikkeellä pari vuotta sitten, mutta herätän sen nyt uudelleen eloon Säröläisten sekä muiden bloggaajien kirjakokemusten ja -mieltymysten selvittämiseksi.

1. Kirja joka muutti elämäsi?
Mikään kirja ei ole konkreettisesti muuttanut elämääni, vaikka olen monesta ammentanut ideoita ja mausteita omaan arkeeni. Nostan sen sijaan spotteihin Kuvitettuja klassikkoja -sarjakuvasarjan, joka sai minut innostumaan tarinoista ja toimi eräänlaisena ponnahduslautana kirjojen maailmaan. Ja sehän oli iso muutos.

2. Kirja jonka olet lukenut useammin kuin kerran?
Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen satupuu on kirja, jonka runot olen lukenut elämäni aikana useita kymmeniä kertoja. Minkäs teet: olen rakastunut Herra Pii Poohon. Olen lukenut useamman kerran myös Antoine de Saint-Exupéryn Pikku Prinssin, josta keräilen erikielisiä versioita. Kanadalaisen Robertson Daviesin upean The Cunning Man -kirjan olen lukenut kahdesti ja aion lukea sen jälleen lähitulevaisuudessa. Väinö Linnan tuotannon ja Tove Janssonin Muumi-kirjojen äärelle palaan toistuvasti.

3. Kirja jonka ottaisit mukaan autiolle saarelle?
Lähden siitä, että saarelta on pyrittävä paikkaan, jossa on ainakin kirjasto. Saisikohan Amazonista Sudenpentujen käsikirjan?

4. Kirja joka teki sinut hilpeäksi, kevytmieliseksi, huikentelevaiseksi.
Viini-kirjoilla on todistettavasti tällainen vaikutus. Ainakin silloin, kun niiden vinkeistä ottaa vaarin.

5. Kirja joka sai sinut sortumaan nyyhkytyksiin?
Hormonivaihtelujen vuoksi naisen elämässä on hetkiä, jolloin jo yksikin satunnainen sana (vaikkapa ”käkikello”) itkettää. Tästä syystä suhtaudun varovaisesti esitettyyn kysymykseen. Ei pidä kirjaa syyttää, jos porua pakkaa tulemaan. Mutta on yksi teos, jonka monet kohtaukset saavat minut kyyneliin: Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla. Siinä on niin tunnistettavia ja koskettavia asioita oman sukuni ja kansamme historiasta.

6. Kirja jonka toivoisit kirjoitetuksi?
Aiemmin haaveilin tietokirjallisuuden puolelle kirjasarjaa suosittujen pääkaupunkien siisteistä, yleisessä käytössä olevista vessoista. Matkailijana arvostaisin tyylillä tehtyä kirjaa, jossa vessojen sijainnin lisäksi olisi luonnehdinta tiloista ja mahdollisista maksuista sekä kerrottaisiin sen rakennuksen suunnittelijoista, historiasta ja kaupunginosasta, josta kyseinen helpotushuone löytyy. No, nykyään saatavilla on parikin opusta, tällainen ja tällainen.

7. Kirja jota et toivoisi kirjoitetun?
Vierastan ajatusta kiellettyjen kirjojen listasta. Kyllä maailmaan sanoja mahtuu. Eihän kaikkea kuitenkaan tarvitse eikä ehdikään lukea.

8. Kirja jota parhaillaan luet?
Nyt kesken on monta: mm. Philip Ballin The Devil´s Doctor, Nancy Goldstonen Four Queens, Aina Bergrothin Ah autuutta, Juhana Vähäsen Avaa tule, Paula Wilsonin Bengtskär — Majakka, koti ja taistelutanner, J.K. Rowlingin Harry Potter ja kuoleman varjelukset sekä ystävältäni lahjaksi saamani Michael Farrin Tintti — Tarinoiden todelliset taustat. Kulloisenkin kirjan valitsemista määrää osin työ, osin mielentila.

9. Kirja jonka aiot lukea?
Olen innokas nojatuolimatkailija ja minulla on eräs ikuisuusprojekti, jonka aion vielä saattaa päätökseen. Patricia Schultzin kokoama 1000 Places to See Before You Die kuljettaa lukijaa ympäri maailman ja laventaa innoittavalla tavalla maantiedon tuntemusta. Suosittelen — tai pikemminkin varoitan: kirja voi suistaa vararikkoon.

10. Haasta viisi bloggaajaa
Kasvatan haastettavien lukumäärää kahdella, sillä haluaisin kuulla Särön blogi-tiimiä eli Markia, Tiinaa, Sannaa, Johannaa, Jukkaa, Aria ja Heikkiä elähdyttäneistä kirjoista.

Ja haastajana on Eija

Mainokset
One Comment leave one →
 1. maaliskuu 31, 2008 15:11

  Yhdeksän kysymystä

  Yleisesti ottaen inhoan tämäntyyppisiä kysymyksiä, joissa asetellaan valmiiksi rajat vastauksille. Onneksi tämä ei sentään ole rasti ruttuun -tehtävä… Eijalle haluan kuitenkin vastata – hän kun sai minut kiinnostumaan jossain määrin Blogistanista vaikka muuten en harrastakaan matkailua.

  Löysin kirjastot jo pienenä poikana ja tähän mennessä on kertynyt luettuja kirjoja kuin kiviä elämän polulle – siis P A L J O N. Lahopäänä en millään voi muistaa kaikkia, mutta laitan tähän joitain merkkipaaluja. Muistaakseni.

  1. Kirja joka muutti elämäsi?
  Yksikään kirja ei ole ollut eikä tule olemaan siinä asemassa, että se voisi muuttaa elämäni. Toivoakseni minulla on ainakin toinen jalka maassa. Sitä toista taas on monikin kirja yrittänyt kammeta milloin mihinkin suuntaan. Suurimpia juttuja oli tieteiskirjallisuuden löytäminen. Aloitin jostain Arthur C. Clarken 2001-Avaruusseikkailusta, jossa erityisen vaikutuksen teki loppuratkaisu, ja Lapsuuden lopusta, jonka mielenkiintoinen ”tulevaisuusmuisti” jäi mieleeni. Matka jatkui Isaac Asimovin Säätiö- ja Robotti-sarjoilla. Erityisesti Säätiön huima kosminen ulottuvuus laajensi omaa mielikuvitustani paljon. Ilahduin isosti, kun Asimov kirjoitti jatkoa noille kirjoille ja viimein yhdisti sarjat! Tosin osa jutuista on heikohkoa tasoa, mutta ”historia” toimii silti loistavasti.
  Kyberpunkin tulo aiheutti sekin tärähdyksen syvällä mieleni pohjamudissa. William Gibson Neurovelhollaan ja Philip K. Dick erikoisilla aiheillaan jotain mainitakseni.
  Viime aikojen (lue vuosien) löytöjä on Terry Pratchett, jota ei voi luokitella oikein scifiin sen paremmin kuin fantasiaankaan. Pratchett pyörii niiden laitamilla, ympäri ja härnäten kuten hahmonsakin. Tästä riittäisi juttua enemmänkin, mutta tutustukoon itse kukin aiheeseen, jos mielenkiintoa riittää.

  2. Kirja jonka olet lukenut useammin kuin kerran?
  Auuugh! Olen lukenut varmaan kaksi kolmasosaa kirjoistani uudestaan, jotkin useastikin. Agatha Christiet menevät tauon jälkeen helposti uusiksi, samoin Georges Simenonin Maigret-tarinat. Kotimaiset ja ruotsalaiset poliisidekkarit luen silloin tällöin uusiksi.
  Varmaan tässä on syytä huomauttaa, että luen kirjoja rentoutuakseni. Viihteenä. En siis tartu kovin helposti esimerkiksi venäläisiin kertojiin vaikka Nikolai Gogolin Kuolleet sielut onkin luettu. Tai Gabriel García Márquezin Sadan vuoden yksinäisyys. Tai Salman Rushdien tuotanto. Tai Mihail Bulgakov – …no jaa. Riittää niitä.

  3. Kirja jonka ottaisit mukaan autiolle saarelle?
  Varmaan kirjan, jossa kerrotaan kuinka päästä pois autiolta saarelta.

  4. Kirja joka teki sinut hilpeäksi, kevytmieliseksi, huikentelevaiseksi.
  Eipä mikään. Lähimmäksi pääsevät tosin Terry Pratchettit.

  5. Kirja joka sai sinut sortumaan nyyhkytyksiin?
  ”Hormonivaihtelujen vuoksi naisen miehen elämässä on hetkiä” näin viisikymppisenä, kun tippa tulee silmään. Enemmän kylläkin elokuvia katsellessa kuin kirjojen ääressä. Erityisesti lasten kohtalot aiheuttavat tunnereaktioita. Lasketaanko tässä myös ilon ja riemun kyyneleet?

  6. Kirja jonka toivoisit kirjoitetuksi?
  Paha sanoa toivomusta, minulla kun riittää lukemattomia kirjoja kylliksi. Tai jos nyt itse kirjoitettu kävisi tähän kohtaan…

  7. Kirja jota et toivoisi kirjoitetun?
  Pahansuovassa mielessä kirjoitetut teokset saisivat puolestani jäädä kirjoittamatta. Kritiikki ja epäkohtien esilletuominen ynnä muu vastaava on syytä tehdä rakentavasti.

  8. Kirja jota parhaillaan luet?
  Hauska sattuma, sillä yöpöydälläni on Tiinan autio saari -kirja eli Margaret Atwoodin Oryx ja Crake. Tosin en koe sitä erityisen haastavana. Muuten olen samaa mieltä. Entäs tässä kohtaa, lasketaanko Aku Ankan taskarit mukaan?

  9. Kirja jonka aiot lukea?
  Hyllyssä odottaa pari kappaletta Johanne Hildebrandtin Valhallan tarinoita. Kertoo siis Pohjolan legendoista. Hmm. Kiinnostaviin aiheisiin kuuluu myös historialliseen ympäristöön sijoitetut kirjat. Christian Jacq kirjoittaa Egyptin tarinaa, Wilbur Smith eteläisestä Afrikasta ja Jan Guillou ristiretkistä sekä Ruotsin historiasta. Näitä yhdistää tosin melkoinen heeros-asenne, mutta ajankuvaus on loistavaa ja mielikuvitusta kiihottavaa.

  Tässä oli vasta pieni pintaraapaisu – itikan tönäisy etten sanoisi. Pitäisi kai joskus hakea kirjastosta lainaushistoriani. Sen kuljettaminen kotiin saattaa kyllä vaatia isomman puoleista pakettiautoa.

  10. Haasta viisi bloggaajaa
  Tuntemukseni Blogistanista rajoittuu toistaiseksi kovin vähäiseen määrään. En siis vielä ainakaan haasta ketään. Katsotaan tulevaisuudessa josko maantiede aukenisi uudella tavalla.

  Heikki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: